Κουραμπιέδες

Παρασκευάζουμε εορταστικούς κουραμπιέδες, για να πλημμυρίσει το σπίτι με τις μυρωδιές του φρέσκου βούτυρου.

Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 15΄ στους 180οC, να ροδίσει. Τα χοντροκόβουµε χτυπώντας τα με ένα βαρύ αντικείμενο και όχι στο multi και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο  και την άχνη  και τα χτυπάμε σε μίξερ με το εργαλείο (Κ) για 15 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα (σαν σαντιγί). Αυτό βοηθάει στο να γίνει τραγανός. Προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες, το baking και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και χτυπάμε για ακόμα 5 δευτερόλεπτα. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε και το ποτό και ανακατεύουμε με το χέρι.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη. Πλάθουμε σε μπαλάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 για 20 – 25 λεπτά μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσουν. Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε τους κουραμπιέδες, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η ζάχαρη. Σερβίρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά µε άχνη ζάχαρη. Η συνταγή κάνει περίπου 50 – 60 τεμάχια.

ΤΙΡ
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο µε τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν (αφράτη κρέμα).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.
Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες, είναι έτοιμοι.

  • 350 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
  • 1 κουταλάκι baking  
  • 2 βανίλιες
  • 1 σφηνάκι ουίσκι ή μαύρο ρούμι
Συνταγές για Γλυκά
Photogallery