Μουσακάς έκπληξη

Η έκπληξη του μουσακά δεν είναι στα υλικά, αλλά στον τρόπο που τον σερβίρουμε μέσα σε καλαθάκια  από πατάτα, που ψήνονται στο φούρνο.

Τυλίγουμε τις πατάτες ρίχνοντας μόνο λίγο αλάτι σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε φούρνο στο αερόθερμο στους 180 για 1-2 ώρες ανάλογα το μέγεθος. Όταν βγουν αδειάζουμε και δημιουργούμε ένα μπολάκι. Ψήνουμε στο γκριλ για να πάρει χρώμα για 5 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

Τσιγαρίζουμε λίγο λίγο τον κιμά και απλωτά σε ένα αντικολητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Όταν ο κιμάς πάρει σκούρο χρώμα, και είναι ελάχιστα τραγανός στην υφή τον αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα και συνεχίζουμε τον υπόλοιπο κιμά μέχρι να τελειώσει. Σβήνουμε το τηγάνι που τσιγαρίσαμε τον κιμά με το κρασί. Προσθέτουμε τον ζωμό και αδειάζουμε στην κατσαρόλα του κιμά. Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν σε μέτρια φωτιά με ελάχιστο αλάτι και ελαιόλαδο. Όταν μαραθούν τα προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τον πελτέ τομάτας. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά δοκιμάζοντας το αλάτι. Τέλος προσθέτουμε φρεσκοκομμένο πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι το αλεύρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί, τον κρόκο και καρυκεύουμε. Έξω από την φωτιά προσθέτουμε το γιαούρτι. Γεμίζουμε τις πατάτες με την μελιτζάνα, από επάνω τον κιμά και με μία σακούλα ζαχαροπλαστικής κάνουμε ροζέτες από την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

  • 4 μεγάλες πατάτες ή 8 μεσαίες
  • 1 μεγάλη φλάσκα μελιτζάνα σε κυβάκια τηγανισμένη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

  • 300 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 40 ml κόκκινο κρασί
  • Ζωμό κρέατος
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 400 γρ. γάλα
  • 80 γρ. γιαούρτι
  • 40 γρ. παρμεζάνα
  • 1 κρόκος αυγού
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Συνταγές για Λαδερά
Photogallery